torstai 4. toukokuuta 2017

Skotlanti-Edinburgh

Moikka,
Mun Skotlannin reissusta on kulunut jo muutama viikko, mutta vihdoin sain aikaiseksi tulla kertomaan siitä myös teille! Pääsiäisenä suuntasin neljäksi päiväksi Skotlantiin, viides lomapäivä menikin sitten matkustaessa. Päätin säästää ja päädyin matkustamiseen bussilla, bussi Lontoosta Edinbughiin kesti noin 10 tuntia suuntaansa ja paluumatkalla vielä hieman enemmän, koska bussi oli aikataulusta jäljessä 1,5 tuntia. En välttämättä suosittele matkustamaan tuota väliä bussilla, varsinkaan päiväsaikaan, mutta yö bussilla menomatka sujui sutjakkaasti ja mukuinkin aika lailla koko matkan.
Torstaina seikkailin yksinäni ympäri Edinburghia yksin ja opastetun kävelykierroksen avustuksella. Edinburg on vanha kaupunki, josta löytyy aika paljon historiaa ja Tylypahkaan innoittanut koulu tai ainakin kertomusten mukaan näin on. Skotlannin vuoristoissa on myös kuvattu Harry Potteria ja 007 Skyfalia.
Perjantaina suuntasin Holyrood parkiin, joka on kuninkaallinen puisto Edinburghin keskustassa. Puisto on aikoinaan ollut kuninkaallinen metsästys alue, mutta nykään kaikkien käytettävissä ulkoiluun. Puiston ja samalla koko Edinburghin korkein kohta on Arthur's seat, joka sijaitsee puiston keskellä ja huippu kohoaa noin 250 metriä kaupunkia korkeammalle. Huipulta on kauniit näkymät Edinburghin kaupunkiin ja ympäristöön. Minäkin kipusin huipulle ja aika raskasta oli, vaikka luulen että valitsin sen helpoimman reitin ylös. Loppu matkasta sai olla kyllä tarkkana mihin laittaa jalan ettei nyrjäytä vain mitään, koska maasto oli epätasaista (yllättäen...). Huipulle päästyä tuntui että kaikki se kiipeäminen oli kyllä vaivan arvoista, koska maisemat olivat ihan mahtavia ja vaikka kuinka yritin niin ei kamera koskaan saa vangittua sitä todellisuutta mitä ihmis silmä näkee. Maisemien ihailun jälkeen edessä oli vielä alas kapuaminen, mikä ei ollutkaan niin helppoa kuin luulisi. Alas tullessa sai ihan kunnolla olla varuillaan siitä mihin astuu ettei hiekka luisu alta pois tai ettei vaan nyrjäyttäisi mitään.
Tälläistä oli näkymät tuolta huipulta:
Tässä viimeinen ponnistus huipulle ja alas tuleminen oli kyllä aika pelottava...:
Lauantaille olinkin varannut päiväreissun joka suuntaitui, Loch Nessi:lle, Glencoe:lle ja Highlands:lle. Tästä reissusta ajattelin tehdä ihan oman postauksen.
Sunnuntai olikin mun viimeinen päivä Edinburghissa ja vietin sen kävellen ympäri vanhaa kaupunkia ja hieman kiertelin myös uutta kaupunkia. Kävin myös st. Gilesin Cathedralissa sisällä, mutta siellä olisi pitänyt ostaa joku valokuvauslupa että saisi valokuvata joten en sieltä saanut kuvia, mutta kaunis se oli ja kuulemma jossain huoneessa on enkeli patsaita jotka soittavat säkkipillejä, mutta itse en niitä löytänyt. Muutenkin tuo vierailu tuolla cathedralissa jäi omalta osaltani aika lyhyeksi, koska mielestäni tuosta paikasta oli tehty liian kaupallinen... sisällä myytiin kortteja ja jotain muutakin taisi olla myynnissä, johonkin huoneeseen oli toiveena pääsymaksu ja sitten tuo valokuvauslupa...
Edinburghin linnaa kiersin vain ulkopuolelta, koska sisälle oli niin pitkät jonot etten jaksanut jonottaa... Vähän kauempaakin tuo linna oli kyllä hieno kun se kohoaa alhaalta katsottuna korkeuksiin.
Sunnuntaina uskaltauduin jopa maistamaan Haggista, joka on skotlantilainen perinneruoka. Katsoin siis vasta jälkikäteen mitä tuo paikallinen perinneruoka oikein sisältää ja ehkäpä ihan hyvä niin, koska luulen että ennakkoluulot oisivat estäneet mun maistelut ja olisin jäänyt paljosta paitsi koska oli tuo perinneruoka aika hyvää. En ehkä syönyt Haggista ihan sillä perinteisellä tavalla, koska perinteisesti se tarjoillaan lanttu ja/tai perunamuussin sekä viskikastikkeen kanssa, mutta hyvää tosiaan oli myös paninin välissä. Ja nyt jos joku ei halua tietää mitä Haggis on niin hypätkäähän kuvan jälkeen jatkuvaan tekstiin! Hagis on siis skotlantilainen perinneruoka joka paistetaan lampaan mahalaukussa, tosin nykyisin käytetään myös keinotekoista mahalaukkua. Täytteenä käytetään yleensä kaurahiutaleita, lampaan maksaa, keuhkoa, sydäntä ja ihraa, lisäksi sipulia ja jotai mausteita ainakin suolaa.
 Maanataina olikin aika jättää Skotlanti taakse ja palata takaisin Englantiin. Matkustin siis koko maanantain ensin bussilla Lontooseen ja siitä junalla loppumatkan, koko matkaan meni noin 14 tuntia, koska mun tuurilla ei toi matkustaminen sujunut ilman ongelmia... Ensin mun bussi oli tosiaan myöhässä noin 1,5 tuntia ja sitten oli pientä säätöä junalippujen kanssa jonka seurauksena missasin edellisen junan... Mutta perille päästiin turvalisesta ja tekisin ihan varmasti koko reissun kaikkine myöhästymisineen uudestaan, koska on se Skotlanti kyllä ihan mahtava ja rakastuin siihen kyllä ihan totaalisesti!
 
-Riitta <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti